Boken og ideen...
Depresjonens fornektelse startet med en ide. Ideen om at min måte å se livet på var noe jeg måtte dele med andre.
Det var på en kafebar i Oslo 2010 at en god venninne og jeg tok den siste praten, før jeg flyttet til Nordland. Hun hadde fått høre om livsfilosofien min og sa det rett ut.
"Du må dele dette med andre."
Jeg lurte på hvorfor det var noe jeg burde gjøre? Hva interesse andre ville ha av å bli kjent med min livs filosofi? Jeg var også litt skeptisk, for min måte å se livet på er så annerledes at folk ikke ville forstå den. Derfor hadde jeg ikke noen intensjon om å dele det med andre. Men, det hjalp ikke. Hun insisterte og sa,...
"Du er egoist og burde ikke gå med det for meg selv. Fordi andre kan ha nytte av din filosofi og lære noe av den. Du kan forandre noens liv."
Jeg mente at ingen kom til å lese den. Men, hun påsto... "Det vet du ikke."
Noen ganger trenger man kanskje gode venner som forteller deg hvor skoen trykker. Så jeg lovet det. Lovet å begynne å skrive en bok. Det ble denne boken.
"Depresjonens fornektelse."
Boken...
Livet kan fylles med mange utfordringer, men må disse definere deg. Noen mener at de gjør det om du vil eller ikke. Jeg er ikke en av dem. Jeg har selv erfart at hva du tenker om livet ikke forandrer det som skjer, men det forandrer hvordan du opplever det. Ordtaket "det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det" er knyttet til hvem du tror du er. Fordi man må stille livet i ett annet lys enn hva man er lært opp til, for å ikke bli fanget av livet. Min filosofi går inn i din identitet og hvor den kommer fra. Den går inn i begrepet "alminnelig oppfattelse" og forståelsen av det vi ser på som "normalt".
Livet er en reise.
Livet er en reise inn i seg selv. Men du kan bare velge mellom det du presenteres for. Miljøet du har vokst opp i og lever i legger frem for deg valg som skal føre til "Suksess", "rikdom" og "makt". Ider om "nasjonalitet", "rase" og "frihet". Tanker om "identitet", "skjønnhet" og "normalitet". Det som er normalt er det som setter standarden for de overnevnte begrepene.
Sannheten er at få mennesker passer helt inn i normen.
Vi alle opplever situasjoner vi ikke passer inn i. Men, hvem sin feil er det? Er det er miljøets feil? Kanskje er det ingen av delene? Kanskje er det å peke på en feil, hos deg eller miljøet, feil? I Depresjonens fornektelse går jeg inn i hva identitet er, hva moral er og hva rett og galt egentlig er. Når du forstår hvordan motsetninger henger i sammen så vil du se livet med nye øyne.